DARI USM KE BENUA ANTARTIKA, DEMI KELANGSUNGAN BIODIVERSITI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 17 Februari 2016 - Perasaan gembira dan bersyukur lahir jauh dari lubuk hati para ahli ekspedisi ke Antartika yang tiba di tanah air tercinta Malaysia pada jam 3:15 petang hari Ahad 14 Januari 2016. Demikian luahan oleh ahli ekspedisi yang juga merupakan pelajar Sarjana Pusat Kajian Samudera dan Pantai (CEMACS) Universiti Sains Malaysia (USM), Muhamad Hilal Mohd Zainudin, 26. Menurut Hilal, ekspedisi berliku selama 22 hari ini bermula dari pelabuhan Bandar Ushuaia di Argentina yang jaraknya lebih kurang 1,000 kilometer dari Antartika.