Sistem dan aplikasi mobile pantas amaran bencana banjir. - Ismail, Issham (Universiti Sains Malaysia, 2016)
Bencana banjir yang berlaku telah meninggalkan kesan yang mendalam kepada mangsa. Kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa orang yang tersayang terjadi kerana mangsa gagal mendapat maklumat pantas dan tepat tentang bencana banjir yang akan melanda. Pihak berkuasa tidak mempunyai mekanisma pantas untuk memaklumkan status dan amaran banjir. Siren yang dibunyikan tidak difahami dan tidak meliputi semua kawasan banjir, manakala makluman melalui tv dan radio gagal memberi apabila tiada bekalan elektrik.