Suitability study of pressmud as an alternative materials for landfill soil cover amendment for minimizing leaching capability of heavy metals. - Ahmad, Harlina (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Kehadiran logam be rat menjadi suatu ancaman kepada kesihatan manusia dan ekosistem. Sumber-sumber potensi logam berat sebagai pencemar adalah dari efluen industri dan air larut resap dari tapak pelupusan dan sisa pepejal perlombongan. Kajian ini memberi penekanan kepada larut lesap logam berat dalam ujian lajur tanah.