SUKIPT 2016 - USM RAIH 4 EMAS, 7 PERAK DAN 15 GANGSA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 6 Februari 2016 - Universiti Sains Malaysia meraih 4 Emas, 7 Perak dan 15 Gangsa dalam Kejohanan Sukan Institusi Pendidikan Tinggi (SUKIPT) 2016 yang berlangsung di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dari 25 Januari hingga 5 Februari 2016. Melalui pungutan pingat ini, USM menduduki tangga ke 12 daripada keseluruhan 69 kontigen yang bertanding untuk temasya dwitahunan ini yang mengumpulkan institusi pendidikan tinggi (IPT) dari Malaysia dan juga beberapa IPT dari rantau Asia Tenggara.