ORANG RAMAI PERLU SEDAR PENYAKIT TUBERCULOSIS (TB) BOLEH MEMBAWA MAUT - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, 11 Februari 2016 – Tuberculosis (TB) ataupun batuk kering adalah sejenis penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Penyakit yang disebabkan oleh bakteria (Mycobacterium tuberculosis) ini akan menjangkiti paru-paru dan boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain seperti tulang, otak, kulit, kelenjar dan sebagainya melalui aliran darah di dalam badan seseorang pesakit.