A Study Of Neurobeha Vioural Effects Of Long-Term Exposure To Organophosphates In Male Tobacco Growing Farmers In Bachok, Kelantan - Abd Rahman, Ariza (2001)
Untuk mengkaji pengetahuan mengenai kesan sampingan pestisid ke at as kesihatan, amalan tingkahlaku selamat mengenai penggunaan pestisid dan menyiasat kesan neurotingkahlaku terhadap pekerja yang terdedah secara kronik kepada pestisid organofosfat di kalangan penanam tembakau lelaki di Malaysia, satu kaj ian irisan Iintang komparatif terhadap 45 orang penanam tembakau yang terdedah kepada organofosfat dan 45 orang pekerja HUSM yang tidak terdedah kepada pestisid telah dijalankan dalam bulan Ogos dan September 2000. Soalselidik berpandu mengenai pengetahuan dan amalan dan .. simptom-simptom subjektif berkaitan dengan penggunaan pestisid di dalam Bahasa Malaysia telah dibentuk dan diprallji. Terdapat 5 bahagian di dalam borang soalselidik; 14 soalan mengenai ciri sosiodemografi dan pekerjaan, 4 soalan mengenai pendedahan kimia lain, 10 soalan mengenai cirri kesihatan lImum, 36 soalan mengenai simptom-simptom subjektif dan 20 soalan mengenai amalan selamat berkaitan dengan penggunaan pestisid. Tlljllh ujian neurotingkahlaku - profil status mood, min masa reaksi, simbol digit, span digit, deksteriti manual Santa Ana, pengstoran visual Benton dan uj ian "pursuit aiming" dijalankan ke atas subjek. Pengllkllran kolinesterase serum juga dijalankan. Keputusan menllnjllkkan Inin aktiviti kolinesterase serum penanam teInbakau (8924.7± 1754.0 VII) adalah lebih rendah secara signifikan berbanding pekerja HUSM (11421.4± 1855.4 U/I), tetapi nlasih di dalam julat nonnal (5300 - 12900 U/I). XI