Polyamines as chemical markers for the assessment of the infection of fusarium oxysporum F.Sp. Cubense in banana plants. - Saad, Bahruddin (Universiti Sains Malaysia, 2017)

(untitled)
Fokus utama penyelidikan ini ialah untuk memperkembangkan kaedah analisis baru bagi penentuan (i) amina biogenik dan (ii) drug antidiabetis, metformin. Satu kaedah baru untuk penentuan lapan amina biogenik iaitu histamina, putresina, kadaverina, tiramina, spermina, spermidina, triptamina dan 2-fenileilamina dikembangkan menggunakan elektroforesis rerambut (CE) dengan pengesanan kekonduksian tanpa sentuh kupel teraruh (C4D).