USM KAJI BURUNG HANTU AGEN BIOLOGI KAWAL PEROSAK TIKUS, KONSERVASI DAN KEKAYAAN BIODIVERSITI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 20 Januari 2016 – Para penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) sedang giat membuat kajian tentang keupayaan burung hantu atau dikenali juga sebagai burung pungguk jelapang (Tyto alba javanica) bagi mengawal makhluk perosak tikus seterusnya bagi tujuan konservasi dan meningkatkan kepelbagaian biologi di kawasan pertanian dan bandar di seluruh Malaysia termasuklah di kampus induk USM.