Pembangunan Dan Penilaian Kaedah PCR-Elisa Dalam Pengesanan Jangkitan Brugaria Malay ! - Azahri, Noor A'shikin (2001)
Penyakit filarisis limfatik yang juga dikenali sebagai "penyakit orang miskin " merupakan penyakit yang boleh menyebabkan kerosakan dan kecacatan fizikal yang teruk serta masalah ketidakupayaan serius atau ketidakupayaan dalam jangkamasa yang panjang. Di Malaysia, filariasis limfatik yang disebabkan oleh Brugia rnalayi masih endemik di kawasan pedalaman eli sesetengah negeri. Diagnosis malanal yang rutin bagi penyakit filariasis brugia iaitu ujian mikroskopi adalah tidak sensitif, merumitkan dan mengambil masa yang lama. Oleh itu satu kaedah pengesanan yang lebih tepat dan cekap amat dipedukan. Laporan tesis ini membincangkan pembangunan asai tindakbalas rantaian polimerase (PCR) berasaskan kepada asai imunosorben untaian enzim (ELISA) untuk mengesan jangkitan B. rnalayi. Kajian ini juga bertujuan untuk menilai kesesuaian primer dan prob yang telah dilaporkan bagi pengesanan jangkitan di kawasan endemik rendah. Kajian lanjutan telah dijalankan untuk menilai kaedah peRELISA yang telah dibangunkan dengan membandingkannya dengan kaedah mikroskopi, PCR-penghibridan Southern dan peR-gel agarosa dan kaedah yang berasaskan pengesanan antibodi spesifik (Brugia-ELISA).