Pengesanan Virus Hepatitis C Dengan Kaedah Transkripsi Berbalik-Tindabalas Rantaian Polimerase Elisa : Prevalen Hepatitis C Di Kelantan - Ng, Si Seng (2001)
Virus hepatitis C (HCV) mengandungi RNA yang bersalinan tunggal. Genomnya bersaiz lebih kurang 10,000 nukleotida dan ia mengekodkan 3,000 asid amino. Ia menyebabkan 90-95% kes-kes post-transfusi bukan-A, bukan-B (NANB) hepatitis. Walaupun pengenalan ujian serologi telah mengurangkan infeksi HCV, ujian-ujian tersebut mempunyai kelemahannya tersendiri seperti ia tidak dapat mengesan infeksi HCV semasa jangkamasa tingkap infeksi dan ia tidak dapat membezakan infeksi semasa, lepas dan yang telah sembuh.