KAKI DIABETIK: PENCEGAHAN DAN RAWATAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, 14 Januari 2016 - Penyakit Kencing Manis atau Diabetes Mellitus adalah penyakit tidak berjangkit kronik yang melibatkan hampir 837 juta penduduk dunia secara amnya dan pada tahun 2014, dianggarkan 3.2 juta penduduk Malaysia mengidap penyakit ini. Diabetes terbahagi kepada dua jenis iaitu yang pertama berlaku kerosakan pada pankreas untuk menghasilkan hormon insulin manakala jenis kedua pula sel manusia tidak lagi memberi tindakbalas kepada hormon insulin yang dihasilkan oleh pundi pankreas.