PERANCANGAN STRATEGIK USM APEX 2020 LANDASAN UG - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 14 JANUARI 2016 – Pelan Strategik Universiti Sains Malaysia (USM) yang dirangka dalam USM APEX 2020 disifatkan sebagai satu inisiatif realistik yang boleh dijadikan landasan untuk mencapai matlamat menjadi universiti terbilang di pentas global. APEX adalah singkatan kepada Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan dan status berkenaan diberikan hanya kepada USM oleh Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia sejak 2008.