MPW LENGKAPKAN EKOSISTEM MIKROELEKTRONIK UNIVERSITI, TINGKAT KUALITI PENYELIDIKAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 11 Jan. 2016 – Akses kepada Multi Project Wafer (MPW) hasil kolaborasi kukuh Universiti Sains Malaysia (USM) bersama Silterra Malaysia Sdn. Bhd. disifatkan melengkapi ekosistem mikroelektronik di universiti iaitu dari rekabentuk, pengesahan, fabrikasi, ujian dan pengukuran serta mempakej. MPW turut membolehkan penyelidik dan pelajar khususnya di peringkat ijazah lanjutan menjalankan fabrikasi rekabentuk elektronik bersepadu dengan kos yang lebih murah, selain berpeluang membuka syarikat ‘startup’ dengan menghasilkan produk elektronik yang dapat menyumbang kepada ekonomi negara.