2016: USM PERKUKUHKAN KEDUDUKAN SEBAGAI UNIVERSITI GLOBAL - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 14 Januari 2016 - Dengan pelbagai kejayaan yang ditempa selama ini, Universiti Sains Malaysia (USM) kini memfokuskan usahanya menjadi sebuah Universiti Global (UG). Naib Canselor Profesor Dato’ Dr. Omar Osman dalam Perutusan Tahunannya kepada warga kampus hari ini yang bertajuk APEX 2020: Merealisasikan Universiti Global menegaskan, berdasarkan pencapaian lapan ciri utama sesebuah universiti global, USM yakin mampu merealisasikan usaha ini serta menghadapi pelbagai cabaran yang dihadapi.