Matrikulasi USM dalam kenangan 1977-2000 - PM, Pusat Matrikulasi (Universiti Sains Malaysia, 2000)
Begitu banyak kejayaan-kejayaan yang telah ditempa oleh dan melalui Program Matrikulasi sekiranya diperincikan satu persatu. Oi kesempatan ini izinkan saya untuk merakam ucapan terima kasih kepada Y.Bhg. Oato' Naib Canselor dan Timbalan-Timbalan Naib Canselor atas kepercayaan dan sokongan kepada semua staf Pusat Matrikulasi dalam menjayakan misi dan objektif Pusat Matrikulasi. Setinggi-tinggi penghargaan dan syabas saya tujukan kepada semua staf yang terlibat dalam Program Matrikulasi dari mula penubuhannya hingga kini yang dengan penuh iltizam dan kegigihannya telah berjaya . merealisasikan objektif Program Matrikulasi USM . . lutaan terima kasih dan penghargaan saya ucapkan kepada Oekan-Oekan Pusat-Pusat Pengajian, Ketua-Ketua labatan dan Unit-Unit di USM dan juga PengarahPengarah Pusat-Pusat Francais yang telah berkerjasama dalam menjayakan Program Matrikulasi USM.