Aktiviti Falak Sebagai Aktiviti Ko-Kurikulum di Sekolah Menengah dan IPT - Omar, Mahamarowi (2005)
Adalah menjadi moto Universiti “bersaing diperingkat dunia” iaitu satu hasrat Universiti untuk melahirkan pelajar-pelajar yang serba boleh, luas pengetahuan, matang dan berfikiran waras dalam semua bidang. Oleh itu, untuk mencapai hasrat ini Pusat Pengajian Sains Perubatan Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian telah mengaktifkan kembali aktiviti-aktiviti ko-kurikulum yang selama ini tidak begitu dihiraukan. Dengan kata lain, ianya diharap dapat mengelakkan pembelajaran yang berorientasikan peperiksaan semata-mata yang juga menjadi hasrat kementerian pendidikan sekarang. Dengan ini diharap akan dapat menggalakkan proses pembelajaran yang berterusan sepanjang masa dalam apa apa bidang yang diceburi