Penyelidikan Ilmu Falak di IPT - Abdul Aziz, Abdul Halim (2005)
Ilmu falak sering diertikan sebagai ilmu berkenaan dengan pergerakan objek cakerawala di langit. Ia dikaitan dengan penyelidikan yang dijalankan balaicerap silam seperti di Iraq (Baghdad, abad 9 M), Andalusia (Toledo, abad 12 M), Farsi (Azerbaijan, abad 13 M), dan Samarkand (Ulugh Beg, abad 15M). Boleh dikatakan aspek utama penyelidikan waktu itu adalah berkaitan dengan pergerakan objek samawi (Matahari, Bulan dan planet-planet) melalui cerapan yang teliti menggunakan peralatan saintifik yang terbaik pada waktu itu.