Latar Belakang Pusat Falak Sheikh Tahir - JMNPP, Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang (Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang, 2014)
Perletakan batu asas bangunan Pusat Ilmu Falak telah dilancarkan pada bulan Jun 1988 ( Syawal 1408 ) dan sekaligus merupakan sumbangan permulaan yang amat penting kepada cerapan dan eksperimen kegiatan ilmu falak di Malaysia dan di rantau ini. Pusat Falak Syeikh Tahir dibuka dengan rasminya pada hari Rabu, 30 Rabiul Awal 1412H bersamaan 9 Oktober 1991, bertujuan untuk memenuhi keperluan saintifik dalam bidang kritikal seperti kalendar Islam, kajian senja, pemupusan dan pembiasan atmosfera, kenampakan anak bulan serta perkara-perkara yang berkaitan dengannya.