PEMBAKARAN HUTAN UNDANG KEPUPUSAN ORANG UTAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 15 Disember 2015 - Pencemaran udara yang menyebabkan fenomena jerebu yang terhasil akibat pembakaran hutan di Kepulauan Sumatera, Indonesia dan Borneo telah membawa ancaman kesihatan kepada negara di sekitarnya termasuklah Malaysia. Dalam kekecohan manusia menegakkan hak mereka untuk memiliki ruang udara yang bersih dan bagi memastikan kesihatan manusia terjaga, nasib menimpa hidupan liar khususnya orang utan seperti dilupakan.