“P. RAMLEE PEMIKIR FILEM SEBENAR” – HASSAN MUTHALIB - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 16 Disember 2015 - Nama P. Ramlee sememangnya tidak asing lagi bagi kita semua. Kehadiran Seniman Agung ini dalam arena perfileman negara telah meninggalkan kesan yang sangat besar dalam dunia seni, mahupun terhadap pembangunan masyarakat Malaysia. Sehingga ke hari ini, filem-filemnya masih menjadi tontonan dan rujukan umum. Penganalisis filem, Hassan Muthalib, 70, berkata, P. Ramlee adalah seorang pemikir dan pemerhati, malah seorang yang berfikiran melangkaui masa depan.