NEGARA PERLU KUASAI TEKNOLOGI BAWAH AIR UNTUK KEDAULATAN PERAIRAN NEGARA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
NIBONG TEBAL, 10 Disember 2015 - Tragedi yang membabitkan kehilangan misteri pesawat MH370 membuktikan banyak rahsia lautan yang tidak dapat dirungkai manusia, apatah lagi teknologi pencarian dan sistem sedia ada masih mempunyai kekurangan yang perlu diatasi. Oleh yang demikian, pakar teknologi bawah air Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Mohd. Rizal Arshad menegaskan, lambat atau cepat negara perlu melihat keperluan dan kepentingan teknologi bawah air bagi menangani cabaran masa hadapan yang berkait dengan lautan.