Perubahan struktur media akbar Indonesia dari Order Soeharto ke Order Reformasi : kajian kes hubungan media dengan pemerintah - Nasir, Zulhasril (2004)

(untitled)
Penggantian regim autoritarian di Indonesia pada 21 Mei 1998 telah membawa perubahan penting kepada struktur media massa dan memberi kesan yang kemudiannya membawa kepada perubahan dalam hubungan antara media dengan pemerintah. Reformasi telah mengubah banyak perkara, baik dalam struktur dalaman media maupun peranannya dalam percaturan kuasa media politik dan ekonomi. Kajian ini menilai pelbagai perkara yang melibatkan hubungan negara dengan media massa dalam kedua regim yang berubah serta aspek-aspek yang berkaitan dengan perubahan struktur dalaman media massa. Demokrasi politik dan liberalisasi ekonomi yang diikuti dengan kebebasan akhbar ternyata memperlemah kedudukan pemerintah. Akibatnya ialah, tiadanya keseimbangan kedudukan media dengan pemerintah. Di antara dapatan kajian ini ialah faktor kepemimpinan pentadbiran yang lemah dalam Order Reformasi.