The impact of leadership behavior (LB), emotional intelligence (EI) and perceived organizational support (POS) on job satisfaction in Tehran Cement Company - Yekta, Zeinab Amini (2007)
Tujuan kajian ini ialah untuk mengenalpasti sikap kepimpinan (sikap kepimpinan struktur insiatif dan sikap kepimpinan budibicara), kecerdasan emosi dan sokongan organisasi yang ditanggap terhadap kepuasan ketja intrinsik (puasan ketja dan kepuasan ketja ekstrinsik) para peketja di Iran. Ia juga mengenalpasti interaksi pembolehubah tak bersandar yang manakah (sifat kepimpinan- sokongan organisasi yang ditanggap and sifat kepimpinan-kecerdasan emosi) yang akan menghasilkan kepuasan kerja tertinggi. Kajian ini juga mengenalpasti tingkatan pekerja sebagai pemudahcara hubungan di antara pembolehubah tak bersandar dan kepuasan kerja pekerja. Dari kajian laterbelakang, teori dasar telah dikumpulkan dan enam hipotesis utama telah dikemukakan. Data diperolehi melalui soalselidik yang terdiri daripada 136 pasang penyelia pekerja di Tehran Cement Company.