Kemalangan jalanraya - Mat Isa, Zakaria (1996)

(untitled)
Kemalangan jalanraya adalah disebabkan oleh beberapa faktor yang merupakan isu serius pada masa ini. Di antara sebab-sebab utama meningkatnya jumlah kemalangan jalanraya di Malaysia adalah kerana jumlah isipadu lalulintas yang tinggi. pada tahun 1983 didapati bilangan kemalangan jalanraya telah meningkat sebanyak 8%. Jumlah kematian adalah 3,220 orang dari jumlah keseluruhan 72,634 kes kemalangan.