PELESTARIAN DAN REKONSTRUKSI ELAK “KEMATIAN” KHAZANAH - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2015)
PULAU PINANG, 4 November 2015 - Bahasa peribumi dan dialek perlu didokumentasikan secepat mungkin, jika langkah ini tidak dilakukan maka khazanah yang kaya-raya ini akan lenyap begitu sahaja tanpa ucapan selamat tinggal. Demikian merupakan penekanan yang disampaikan oleh Profesor Dr. Noriah Mohamed ketika menyampaikan siri syarahan umum pelantikan profesor yang bertajuk “Pelestarian Turunan, Penelusuran Moyang: Pengadunan Sosiolinguistik dan Linguistik Sejarah Dalam Pendokumentasian Bahasa Peribumi” di Dewan Persidangan Universiti hari ini.