The relationship between the perceived leadership styles of managers and employee job satisfaction in a major cable manufacturer in Malaysia - Yeoh, Mei Kwai (2004)
Menurut Warren Bennis (1984), majikan adalah orang yang membuat perkara betul manakala pemimpin adalah orang yang membuat perkara bijak. Ini bermakna majikan membuat keputusan berdasarkan buku dan polisi syarikat sementara pemimpin membuat keputusan mengikut kebijaksaan sendiri yang lebih bermanfaat kepada syarikat. Seorang pemimpin adalah lebih beremosi daripada seorang majikan. Untuk menjadi seorang pemimpin yang berkesan, kepercayaan daripada sekumpulan pekerja mesti diperolehi.