Sikap penunggang motosikal dan implikasinya terhadap kempen keselamatan jalan raya - Wong, Su Jane (2003)
Kemalangan jalan raya merupakan salah satu fenomena yang membimbangkan pelbagai pihak, terutamanya pihak kerajaan. Masalah ini perlu diberi perhatian serius kerana golongan penunggang motosikal telah mencatat bilangan kematian yang tertinggi berbanding dengan pengguna jalan raya yang lain. Menyedari hakikat ini, pengenal pastian masalah-masalah yang menyebabkan berlakunya kemalangan di kalangan penunggang adalah penting agar strategi-strategi kempen keselamatan jalan raya yang sesuai dapat dihasilkan bagi menangani masalah tersebut. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa sikap penunggang merupakan faktor utama yang menyumbang kepada berlakunya kemalangan. Antaranya ialah menunggang melebihi had laju, melanggar lampu isyarat, mengekori kenderaan lain dengan rapat, kecuaian penunggang dan sebagainya. Objektif utama kajian ini ialah meninjau sikap penunggang dalam menghadapi risiko di jalan raya.