Peranan perhubungan awam dalam program perhubungan komuniti : kajian kes di Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) - Hassan, Wazharatul Fajariyyah (2004)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti peranan perhubungan awam di Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) dalam program perhubungan komuniti. Tinjauan dijalankan melalui temubual bersemuka dengan pengamal perhubungan awam PDC dan wakil penduduk. Tinjauan soal selidik kendali sendiri melalui pos pula dijalankan dengan penduduk di kawasan Bandar Bayan Baru untuk melihat maklum balas penduduk terhadap program perhubungan komuniti PDC. Model yang digunakan dalam kajian ini ialah_Model Sistem Terbuka Perhubungan Awam yang diasaskan daripada Model Perhubungan Awam Simetrik Dua Hala oleh Grunig.