Faktor kediaman sebagai unsur mobiliti : kajian kelompok pekerja etnik melayu di Kampung Baru, Kuala Lumpur - Wan Ibrahim, Wan Salleh (1999)
Tesis ini meninjau secara menyeluruh bagaimana perkara-perkara kediaman, secara bergabung dengan mobiliti perjalanan, membantu signifikan-signifikan pertempatan kawasan sosial dalam bandar. Persekitaran kaji selidik yang dipilih adalah Kampung Bam, satu enklaf segregasi di Kuala Lumpur, Malaysia. Sebagai sebahagian daripada identiti bandar tipikal Asia Tenggara, seseorang tidak dapat mengelak daripada menerima pakai kerangka teoretikal McGee, seorang penyumbang idea yang amat menyerlah mengenai urusan-urusan perbandaran Asia Tenggara dalam tahun 1960-an dan 1970-an.