Perkembangan kesihatan buruh India di estet-estet di negeri Kedah, 1910-1945 - Sathivel, Vanaja (2008)
Kajian ini bertujuan meninjau perkembangan kesihatan buruh India di estet di negeri Kedah antara tahun 1910-1945. Hasil kajian menunjukkan bahawa pennasalahan kesihatan buruh India di estet berpunca daripada sistem pengeluaran kapitalis yang berorientasikan keuntungan maksima. Untuk mencapai matlamat itu buruh India yang murah dari India Selatan telah dimanipulasi dengan bayaran upah yang rendah. Keadaan ini telah memiskinkan golongan buruh tersebut. Dalam hal ini, pengenalan Sistem Kangany serta amalan minum todi di kalangan buruh India di estet telah memburukkan lagi keadaan kemiskinan di estet.