The impact of percutaneous coronary intervention (PCI) on diastolic dysfunction in coronary artery disease - Umar, Bello Tambuwal (2014)
Penyakit koronari arteri merupakan penyebab kardiovaskular yang penting dan utama yang menyebabkan kematian di seluruh dunia. Terdapat banyak kemajuan dalam pengurusan penyakit arteri koronari terutamanya dalam revaskularisasi saluran darah tersumbat. Fungsi diastolik tidak normal semakin diiktiraf sebagai penyumbang utama kepada morbiditi jantung dan kematian dalam kes penyakit jantung iskemia. Oleh kerana itu, peranan intervensi perkutaneus koronari (PCI) sebagai terapi untuk penyakit arteri koronari( CAD) perlu dinilai dalam meningkatkan disfungsi diastolik. Objektif kajian ini adalah untuk menilai kesan PCI pada disfungsi diastolik pada pesakit yang mempunyai penyakit arteri koronari melalui parameter Doppler Ekokardiografik.