Identification of volatile and non-volatile compounds of cornsilk and its association with diuretic properties in rats - Mat Ali, Solihah @ Solinah (2014)
Pengenalpastian komponen meruap dan bukan meruap dalam sutera jagung dan kaitannya dengan ciri-ciri diuretik telah dikaji. Serbuk sutera jagung dipanaskan pada sepuluh kombinasi masa dan suhu yang berbeza termasuk satu serbuk sutera jagung kawalan (tanpa pemanasan) bagi mengenalpasti komponen meruap menggunakan GC-MS. Dua jenis ekstrak sutera jagung yang digunakan dalam kajian ini iaitu akues dan metanolik bagi mengenalpasti komponen meruap dan bukan meruap menggunakan GC-MS dan ujian penskrinan. Setiap ekstrak, diberikan kepada setiap tikus Sprague-Dawley secara oral bagi penentuan ciri-ciri diuretik. Selepas 24 jam pemberian ekstrak, paras pengeluaran urin, pH, osmolaliti, Na+, K+ and Cl- ditentukan.