Voltammetric studies of reactive black 5 and its application in wastewater from batik industry - Zainudin, Nur Syamimi (2014)
Pewarna azo dan reaktif merupakan dua kelas pewarna organik digunakan secara meluas dalam pelbagai aplikasi terutamanya industri pembuatan batik. Pewarna Black 5 Reaktif (RB5) dikategorikan dalam pewarna azo vinylsulfonat disebabkan kewujudan ikatan –N=N- yang bergabung dengan vinylsulfonat sebagai kumpulan reaktif. Pembentukan amine aromatik yang bersifat karsinogen hasil daripada proses penurunan kumpulan azo memberi risiko pengumpulan bio dalam rantai makanan manakala pewarna reaktif mempunyai jangka hayat yang lama dalam persekitaran. Pelbagai kaedah telah digunakan untuk penentuan pewarna seperti kromatografi dan elektroforesis kapilari (CE) tetapi kaedah-kaedah tersebut kompleks dan mempunyai kos peralatan yang tinggi, keperluan dan kepelbagaian yang tinggi terhadap bahan kimia dan penyediaan sampel, penyelanggaraan serta pekerja mahir.