Quantative analysis of brain white matter using diffusion tensor imaging - Mohd Taib, Nur Hartini (2014)
Penyelidikan ini mengenai aplikasi pengimejan tensor difusi (DTI) dalam kajian tentang leukoaraiosis dan jirim putih normal. Empat objektif utama yang telah digariskan dalam kajian ini telah tercapai. Sebuah fantom kepala telah digunakan dan sejumlah 15 subjek normal dan 51 subjek leukoaraiosis telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Sejumlah 5128 hirisan telah dianalisis dalam kerja ini. Pengimejan otak telah dijalankan menggunakan sistem pengimejan resonan magnet (MRI) 1.5 Tesla. Keupayaan mendapatkan data DTI dan membina trektografi gentian untuk kajian leukoaraiosis telah dikaji. Hasil yang didapati menunjukkan kebolehan DTI untuk membezakan leukoaraiosis daripada jirim putih normal. Trektografi gentian telah menunjukkan perbezaan struktur yang jelas bagi gentian saraf dalam kawasan jirim putih. Dapat disimpulkan data DTI dan pembinaan trektografi gentian untuk penilaian leukoaraiosis didapati boleh dilaksanakan.