In vitro and preclinical evaluation of newcastle disease virus strain V4UPM as an oncolytic virus candidate for novel human malignant glioma theraphy - Mustafa, Mohd Zulkifli (2014)
Virus pemusnah kanser merupakan virus aktif yang digunakan untuk menjangkiti sel kanser dan telah dikaji dengan meluas bagi tujuan rawatan kanser. Virus pemusnah kanser menjangkiti sel kanser secara spesifik kerana virus ini mampu mengeksploitasi mutasi yang merangsang pembiakan sel kanser tanpa menjejaskan sel yang normal. Kanser otak adalah malignan pembunuh didalam otak dan glioma merupakan kanser otak manusia yang bertumbuh dari sel glia dan ianya paling kerap dijumpai. Glioma tahap IV dikenali sebagai glioblastoma multiform (GBM) dimana pembiakan dan perebakan GBM ini dikaitkan dengan peningkatan ekspresi protin Rac1. Virus sampar ayam (NDV) adalah virus avian didalam keluarga paramyxovirus, dan merupakan salah satu virus pemusnah kanser yang mewarisi seleksi terpilih terhadap sel kanser. NDV dilaporkan menjadi pencetus kepada pembentukkan sel syncytia dan mengaruh bagi kematian sel didalam pelbagai jenis kanser, tetapi dilaporkan selamat untuk suntikan klinikal pada manusia.