Forensic analysis of gasoline in molotov cocktail using gas chromatography-mass spectrometry and chemometric procedures - Jamaluddin, Mohamad Ismail (2014)
Terdapat peningkatan yang ketara dalam rampasan Molotov koktel oleh Polis Diraja Malaysia, terutamanya semasa demonstrasi jalanan, ketegangan agama dan konflik sosial. Semasa penyiasatan forensik, pengumpulan maklumat dan siasatan terhadap komposisi bahan boleh menjadi penghubung antara kes-kes yang berbeza, atau sumber dan kumpulan orang yang terlibat. Tesis ini mengkaji kepelbagaian gasolin yang biasa digunakan sebagai bahan api dalam Molotov koktel dengan menggunakan kromatografi gas-spektrometri jisim (GC-MS) dan teknik kemometrik untuk analisis data lanjutan termasuk analisis komponen utama (PCA) dan analisa hiraki kelompok. Dua puluh tujuh sample telah dikumpul dari stesen minyak berbeza. Gasolin yang didapati daripada dua stesen minyak terpilih pada selang masa yang berbeza selama 28 hari telah dikaji untuk melihat perubahan profil dari masa ke masa.