A-15-year experience of paediatric systemic lupus erythematosus (pSLE) in Hospital Universiti Sains Malaysia - Allamani Alin, Jamil Mohammed (2014)
Systemic lupus erythematosus ialah penyakit autoimune yang jarang bagi peringkat umur kanak-kanak. Kebanyakan pesakit adalah dalam kalangan perempuan yang berumur 5 hingga 15 tahun. Namun penyakit ini sangat jarang bagi kanak-kanak berumur bawah dari 5 tahun. Nisbah bagi lelaki kepada perempuan adalah 1 kepada 10. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor sosiodemografi, profil klinikal, keputusan makmal, komplikasi dan kesan terhadap kanak-kanak yang menghidap penyakit SLE di HUSM, Kelantan. Selain itu ia juga bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang menyumbang kepada penyakit buah pinggang dan kematian di kalangan kanak-kanak.