Structural changes of hippocampi and expression of HSP70, C-FOS and dream proteins in the spinal cord after acute thermal stimulus or early stress-experienced rats - Mat Taib, Che Norma (2014)
Kajian bertujuan untuk mengetahui kesan stres haba akut pada ekspresi protein HSP70, c-Fos and DREAM dalam usaha memahami mekanisma stres di peringkat neonat dan kesan pada kehidupan berikutnya. Fasa pertama kajian menilai ujian berenang secara paksa (FST) sebagai model induksi stres sederhana pada tikus neonat. FST dilakukan pada umur 7, 8 dan 9 hari selepas kelahiran. Kesemua tikus neonat hidup dan berada dalam keadaan sihat selepas FST. Berat badan mereka menurun pada hari ke 14 hingga 42 dan meningkat semula dan menyamai kumpulan kawalan pada hari ke 49 dan seterusnya. Nisbah sel neutrofil dan limfosit meningkat secara signifikan pada kumpulan FST berbanding dengan kumpulan kawalan. Skor BrdU menurun pada kumpulan FST berbanding tikus kawalan membuktikan berlakunya neurogenesis.