Comparison of retinal nerve fiber layer and macular thickness in Malay children with and without strabismus - Koh, Alisa Victoria (2014)
Pengenalan: Mesin tomografi kepaduan optik telah digunakan secara global untuk mengkaji ketebalan lapisan saraf retina dan ketebalan macula di kalangan pesakit berbilang etnik yang mempunyai masalah mata juling dan mata malas yang disebabkan oleh mata juling. Setakat ini, tiada penerbitan artikel berkenaan kajian yang serupa yang melibatkan pesakit berbangsa Melayu. Objektif: Membanding purata ketebalan lapisan saraf retina dan macula di antara kanak-kanak Melayu yang mempunyai masalah mata juling dengan kanak-kanak Melayu tanpa masalah mata juling (normal) dan di antara kanak-kanak bermasalah mata juling yang bermata malas dan tidak bermata malas.