Influence of physical activity, sedentary lifestyle and bone biomarkers on bone health among adolescents in Kota Bharu, Kelantan - Teo, Pey Sze (2013)
Pencapaian jisim tulang puncak pada masa pertumbuhan adalah sangat penting untuk mengurangkan risiko keretakan osteoporosis pada kemudian hari. Pemahaman dan pengenalan faktor-faktor gaya hidup seperti aktiviti fizikal dan gaya hidup yang berkaitan dengan pertumbuhan dan pemeliharaan jisim tulang yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan remaja adalah amat penting bagi memaksimakan jisim tulang puncak sewaktu tempoh pertumbuhan yang kritikal. Oleh itu, objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh aktiviti fizikal, gaya hidup sedentari dan petunjuk biokimia darah tulang terhadap status kesihatan tulang yang ditentukan dengan pengukuran tenaga dwi sinar-X absorptiometri (DXA) dalam kalangan 455 orang remaja lelaki dan perempuan berbangsa Melayu dan Cina yang berumur lingkungan di antara 12 hingga 19 tahun di Kota Bharu, Kelantan.