Gene expression profile of primary fibroblasts from keloid and normal skin treated with palm oil tocotrienol rich fraction (TRF) - Kamarulzaman, Siti Arffah (2013)
Keloid adalah penyakit kulit fibroproliferatif yang terbentuk disebabkan oleh tindak balas luka yang tidak normal pada individu tertentu. Perubahan terhadap faktor pertumbuhan dan sitokin dalam proses penyembuhan yang tidak normal membentuk keadaan yang tidak seimbang antara sintesis dan degradasi kolagen dan komponen ekstraselular matriks yang lain. Pelbagai rawatan telah dicuba untuk keloid, tetapi secara klinikal, kebanyakan terapi masih tidak memuaskan. Kepentingan saintifik tokotrienol telah meningkat kerana sifatnya sebagai antioksida dan sifat berkaitan pelindung. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan bukti saintifik mengenai keberkesanan tokotrienol dalam pengurusan keloid dan parut. Oleh itu, kajian ini telah dijalankan untuk menyiasat kesan-kesan berfaedah pecahan tokotrienol (TRF) minyak kelapa sawit pada fibroblas keloid.