Comparison of the effects of two types of progressive muscle relaxation (7 and 16 muscle groups) on selected psychophysiological and psychomotor parameters following repeated sub-maximal intensity exercise in young athletes - Syed Mud Puad, Sharifah Maimunah (2013)
Kajian ini bertujuan untuk membandingkan kesan dua jenis teknik relaksasi otot berperingkat (7 dan 16 kumpulan otot) ke atas parameter psikofisiologi dan psikomotor terpilih selepas latihan berintensiti sederhana tinggi. Dua puluh enam orang remaja lelaki aktif dengan purata umur 13.4 ± 0.5 tahun, berat 50.8 ± 8.1 kg, BMI 19.2 ± 1.7 kg.m ¹, VO2max 54.48 ± 6.67 ml.kg ¹.min ¹ and HRmax 201.7 ± 1.5 bpm telah mengambil bahagian dalam ujikaji ini. Mereka dibahagikan secara rawak kepada kumpulan kawalan (n = 8) dan dua kumpulan intervensi: ‘Progressive Muscle Relaxation (PMR)’ 16 kumpulan otot (n = 9) dan ‘Progressive Muscle Relaxation (PMR)’ 7 kumpulan otot (n = 9). Setiap peserta dinilai dalam tiga sesi ujian; permulaan intervensi, pertengahan intervensi (selepas 6 sesi latihan relaksasi) dan akhir intervensi (selepas 12 sesi latihan relaksasi).