Prevalence of primary dysmenorrhea and its association with the quality of life among medical students in USM - Emmanuel Joseph, Sebastian Thevaraja (2013)
Senggugut merupakan penyumbang utama morbiditi haid di kalangan wanita remaja dan dewasa muda. Kesan buruknya boleh menjejaskan kualiti hidup mereka. Suatu kajian irisan lintang telah dijalankan di Fakulti Perubatan Universiti Sains Malaysia (USM), Kelantan dalam tempoh kajian 10 September 2012 hingga 10 Mei 2013. Objektif umum kajian ini adalah untuk menentukan prevalens senggugut dan kesannya terhadap kualiti kesihatan yang berkaitan kehidupan (HRQoL) di kalangan pelajar perubatan wanita USM. Persampelan rawak mudah telah digunakan untuk pemilihan 188 pelajar perubatan wanita Tahun Satu dan Tahun Dua dari senarai nama pelajar yang dikenakan kriteria pengecualian dan kemasukan. Daripada borang soal selidik yang diedarkan, 172 pelajar mengembalikannya bermakna kadar respons sebanyak 91.5%.