Identification of potential protein biomarkers from salmonella enterica subspecies enterica serovar typhi biofilm - Lee, Yen Lurk (2013)
Salmonella Typhi adalah patogen demam kepialu yang hanya menjangkiti manusia. Ia merupakan masalah kesihatan yang serius di negara-negara yang sedang membangun termasuk Malaysia. Walaupun langkah pencegahan dan rawatan perubatan telah dijalankan, tetapi wabak demam kepialu masih berlaku. Salah satu faktor yang menyumbang kepada keterusan deman kepialu adalah kewujudan pembawa (carrier) deman kepialu yang tiada tanda-tanda klinikal. Wujudnya pembawa deman kepialu adalah dijangka melibatkan biofilem yang terbentuk di dalam pudi hempedu pesakit. Pembentukan biofilem membolehkan bakteria tersebut mengelak serangan sistem imun mangsanya dan ubat antibiotik. Dalam usaha untuk memahami pembentukan biofilem, satu kaedah untuk kultur S. Typhi biofilem in vitro telah dicipta untuk memudahcarakan kajian ekpresi protein dan kekebalan biofilem terhadap antibiotik.