Cloning and expression of CYP2D6*1 and CYP2D6*10 and its application in vitro drug-herbs interaction studies - Lee, Wee Leng (2013)
CYP2D6 mempakan salah satu enzim CYP utama dania bertanggungjawab dalam metabolisma kira-kira 20% daripada ubat-ubatan yang terdapat pada masa kini. CY2D6 adalah berpolymorfisma dan CYP2D6* 10 mempakan alelle kebiasaan di kalangan populasi Malaysia. Dat1. berkenaan interaksi herbal tempatan-ubatan adalah kekurangan. Objektif penyelidikan ini adalah menghasilkan assei in vitro berkenaan interaski ubatan-herbal dan mengunakannya untuk menganalisasi interaksi herbal tempatan. CYP2D6*1 rekombinan telah dihasilkan dan diekpreskan bersama CYP-reductase dalam bacteria E. coli. CYP2D6* 10 dihasilkan dengan kaedah "sitedirected mutagenesis" dan diekpreskan sebagai CYP2D6* 1.