Osteopromotion of mandibular distraction osteogenesis using stem cells from human deciduous teeth and in biphasic calcium phosphate scaffold in rabbit model - Khalil Mohammed .A, Amera (2013)
Osteogenesis Regangan (OR) yang digambarkan sebagai kejuruteraan tisu tulang dalaman telah menjadi semakin popular di tahun-tahun kebelakangan ini dan teknik penggunaan telah mengalih perhatian kepada rangka kraniofasial yang telah mengembangkan bilangan rawatan alternatif untuk pesakit yang tidak normal dan kekurangan maksilofasial. Ia telah digunakan pertama kali dalam pembedahan ortopedik untuk pembetulan kerencatan pertumbuhan anggota badan, dan seterusnya telah digunakan dalam rawatan microsomia kraniosfasial dan kecacatan tulang. Dalam OR, pembentukan tulang yang baru adalah didorong oleh pemisahan secara beransur-ansur segmen bertulang selepas osteotomi atau kortikotomi semasa proses biasa penyembuhan patah yang diganggu oleh penggunaan daya tarikan secara beransur-ansur terhadap kalus lembut.