A web-based tailored diet management tool (DMT) in managing diabetes patients - Shamsudin, Juliana (2013)
Diet Management Tool (DMT) merupakan sistem penilaian nutrisi yang telah dibangunkan oleh kumpulan penyelidik dari Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM). Sistem tersebut telah digunakan dalam kaunseling diet ke atas pesakit diabetes yang mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) bagi menggantikan kaunseling diet secara tradisional (rutin). Kajian ini dijalankan untuk melihat keberkesanan kaunseling diet menggunakan DMT dalam menambahbaik nilai antropometri, biokimia dan corak pemakanan dalam pengurusan diet bagi pesakit diabetes jenis 2. Kajian secara rawak (RCT) dilakukan ke atas 50 orang pesakit diabetes jenis 2 berumur di antara 30-55 tahun yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 22 orang di dalam kumpulan kawalan (KK) dan 28 orang di dalam kumpulan intervensi (KI).