Immunoregulatory effects of recombinant BCG (rBCG) expressing c-terminus of merozoite surface protein-1 (MSP-1C) of Plasmodium falciparum on mouse macrophage - Mohamad, Dhaniah (2013)
Fagositosis oleh makrofaj adalah mekanisme pertahanan pertama terhadap jangkitan parasit malaria dalam sistem imun semula jadi. Setelah diaktifkan, makrofaj akan bertindak sebagai sel radang dan sel anti-mikrob melalui rembesan sitokin pro-inflamatori dan nitrik oksida (NO). Dalam kajian ini, kesan immunoregulatori klon BCG rekombinan (rBCG) yang mengekspreskan terminus C protein permukaan merozoite-1 19-kDa (MSP-1C) daripada Plasmodium falciparum ke atas sel makrofaj mencit, J774A.1 telah dikaji.