Acute coronary syndrome in young patients in Hospital Universiti Sains Malaysia and factors associated with its complications - Che’ Muda, Che Muzaini (2013)
Penyakit vaskular koronari adalah punca utama mortaliti dan morbiditi di Malaysia. Pada tahun 2006, anggaran insiden sindrom koronari akut (SKA) di Malaysia adalah 141 per 100,000 penduduk dan kadar kematian pesakit di hospital adalah kira-kira 7%. Walaupun SKA berlaku kebanyakannya di kalangan pesakit yang tua, kira-kira 5 hingga 10% daripada kes-kes yang berlaku adalah pesakit muda yang berumur kurang daripada 45 tahun yang boleh mengakibatkan morbiditi yang tinggi dan menjejaskan kualiti hidup pada peringkat kehidupan yang paling produktif. Kajian ke atas SKA di kalangan pesakit muda di Malaysia adalah terhad dan hasil kajian ini diharap dapat digunapakai untuk rujukan dan penyelidikan untuk manfaat pesakit.