Nutritional composition, antioxidant properties and sensory acceptability of carbohydrate based products formulated with Pleurotus sajor-caju - Mohd Sidi, Aishah (2013)
Bahagian utama cendawan tiram kelabu (CTK) telah dikeringkan menggunakan kaedah pengeringan matahari, ketuhar gas dan AnjaadTM untuk membandingkan beberapa kualiti pemakanan selepas pengeringan. Serbuk yang dihasilkan dianalisis kandungan proksimat, kandungan β-glukan, jumlah serat diet dan keupayaan anti-pengoksidanya. Serbuk CTK digunakan dalam formulasi bubur nasi (BN), roti paratha (RP) dan kek krim (KK). Kajian awal menunjukkan CTK yang dikeringkan dengan kaedah AnjaadTM menunjukkan nilai aktiviti air (aw) yang lebih rendah dan kandungan jumlah fenol yang lebih tinggi berbanding dengan dua kaedah yang lain. Untuk analisis tekstur, atribut kekerasan RP berkadar songsang dengan tahap serbuk CTK yang digunakan.